Какво е Гравиз?

Гравиз е софтуер с отворен източник на графична визуализация. Графичната визуализация е начин за представяне на структурна информация като диаграми на абстрактни графики и мрежи. Той има важни приложения в социалната мрежа, биоинформатиката, софтуерното инженерство, базата данни и уеб дизайна, машинното обучение и във визуалните интерфейси за други технически области.

Особености

Програмите за оформления на Гравиз правят описания на графиките на опростен език и създават диаграми в достъпни форми, като изображения и SVG за уеб страници; PDF и Postscript за включване в други документи; или дисплей в браузър с интерактивна графика. Гравиз има много полезни функции за конкретни диаграми, като например опции за цветове, шрифтове, таблични възлови оформления, стилове линии, хипер връзки, както и обичайни форми.

Пътна карта

dot – „йерархични” или наслоени чертежи на насочени графики. Това е инструментът по подразбиране за използване, ако границите имат насоченост.

neato – оформления по „пролетен модел”. Това е инструментът по подразбиране за използване, ако графиката не е толкова голяма (около 100 разклонения) и не знаете нищо за нея. Neato се опитва да намали глобалната енергийна функция, която е еквивалентна на статистическото многоизмерно мащабиране.

fdp – оформления по „пролетен модел” подобни на тези на neato, но правещи това чрез намаляване на мощността, а не работа с енергия.

sfdp – многомащабна версия на fdp за оформление на големи графики.

twopi – радиални оформления, след Graham Wills 97. Разклоненията са поставени на концентрични кръгове, в зависимост от тяхното разстояние от дадено коренно разклонение.

circo – окръжно оформление, след Six и Tollis 99, Kauffman and Wiese 02. Това е подходящо за определени диаграми на няколко циклични структури, като например някои телекомуникационни мрежи.

Изтегляне

Актуален достъп до Гравиз може да се изтегли от тук: Изтегляне

Документация

Документацията е достъпна в свободния пакет и от тук: Документация

Дискусии

Има форум за регистрираните потребители за задаване на въпроси и споделяне на информация. Или, ако предпочитате, има и списъци за потребители и разработчици.

Откриване на грешки и проблеми

Неточности и грешки може да видите като посетите Issue Tracker. Ако сте регистриран Гравиз потребител, можете също да докладвате за грешки, които ви притесняват. Потърсете предварително за неточностите, за които искате да докладвате, за да се избегне дублиране на записи.

източник : https://graphviz.gitlab.io/